Friday, September 17, 2010

Sorotan Aidilfitri 2010

1 Syawal

"Pelik sungguh Syawal kali ini. Seperti lain dari biasa.".Kata ibuku dalam nada kehairanan. Bila ditanya kenapa? Jawapannya kerna aku tidak mennyentuh segala jenis juadah yang disediakan hingga jam 12 malam. selalunya akulah orang yang akan menjamah dengan banyaknya juadah yang ibu sediakan. tetapi tidak untuk kali ini. kenapa? entahlah.sedikit pelik.hilang selera secara total. Beraya dengan Ibu dan Abah pun agak lambat. Selalunya anak sulung nilah yang paling awal, tetapi pelik juga kali ni. Boleh dikatakan Aidilfitri kali ni, sambutan sangat biasa. Bajet tahunan untuk pakaian, berlebihan. Tetapi hanya sehelai baju yang dibeli. Itupun setelah berjam-jam pusing mall. banyak yang tak berkenan di hati dan tak rasa berhajat nak membeli. Cukuplah sehelai kemeja untuk menjaga hati Ibu dan Abah,menghargai pemberian wang oleh Ibu dan Abah. tak sempat ke mana-mana disebabkan overexhausted. hanya tidur memandangkan semalaman tak dapat melelapkan mata. too many things for thought..

2 Syawal

Alhamdulillah, hari ini nak pulang ke kampun halaman di Perak. Menziarahi puasara Atuk dan Opah yang dah lama pergi. Sayunya rasa Aidilfitri tanpa Atuk dan Opah, orang yang selalu sambut kami adik beradik bila sampai di kampung. Maklumlah, kami antara keluarga yang paling jauh antara semua adik beradik Ibu yang lain.

Usai ziarah pusara Atuk dan dibuat tahlil juga doa, singgah di rumah Toksu.Adik arwah Atuk. Tiba-tiba rumahnya dikunjungi sebuah keluarga. Pelik dan tergamam. Ada seorang lelaki berbangsa Cina datang bersama keluarga Islam nya. Setelah bertaaruf antara satu sama lain, rupanya beliau adalah Atuk saudaraku. Sepupu kepada arwah Atukku yang juga berketurunan Cina. akhirnya, 2 Syawal dapat jugalah aku kenal salasilah keturunanku di sebelah Ibu. Ibuku berketurunan Cina+Jawa.

Kemudian kami ke rumah saudara-mara lain. dari sebuah rumah ke sebuah rumah yang lain. Penuhla perut makan macam-macam. sehinggalah aku terima satu SMS kematian sahabatku Nik Hafreez Affiq seperti yang telah di post kan dalam entry sebelum ni. Terus hilang mood beraya..Semua saudara pelik perubahan mood secara tiba-tiba.

3 Syawal

Pelancaran Alumni Maahad Al-Mashoor Al-Islami, sekolah yang penuh kenangan. Dihadiri wakil 18 generasi. Aku generasi yang ke-10. Alhamdulillah, kehadiran sangat mengharukan sehingga ada yang tak dikenali senior-senior atasan. Berjumpa kembali setelah beberapa tahun terpisah. masing-masing dengan komitmen dan kerjaya sendiri.Ada yang dah bekeluarga. Tapi,aku bila? entahlah. belum masanya untuk difikirkan.=)

insyaAllah,tahun ini merupakan tahun terakhir Maahad berada di lokasi sekarang iaitu di Qaryah Sungai Batu. Dahulunya, sekolah yang pernah digelarkan sekolah terkecil di Zon Barat Daya Pinang ini akan berpindah ke suatu lokasi baru di Balik Pulau dan statusnya sebagai sekolah terkecil akan bertukar ke sekolah terbesar di daerah Barat Daya.InsyaAllah sekolah baru akan dilengkapi stadium,kolam renang dan sebagainya. seperti tak percaya, setelah belasan tahun, barulah dapat disiapkan..

Turut memeraikan majlis adalah Juara Imam Muda, Saudara Muhammad Ashraf yang juga senior ku. Oh tidak ku tahu. Apa lagi, seolah-olah artis datang. tak jemu-jemu beliau melayan junior dan sahabat yang nak bergambar.

selesai jamuan di sekolah, terus bergerak ke rumah sahabat-sahabat hinggalah ke malam hari Dikunjungi sahabat yang juga adikku. setelah hampir setahun lebih tak berjumpa.

4 Syawal

Menemani sahabt baikku,Muhammad Zharif bin Ahamad ke rumah adik angkat beliau di Bagan Serai Perak. Jauh juga perjalanan. tetapi bila lagi nak menghabiskan masa bersama beliau memandangkan beliau akan ke Jordan untuk melanjutkan pelajaran.

Dalam perjalanan pulang, sempat pulak berkhelah di pantai selepas diajak oleh family Zharif. Segan untuk menolak. Kemudian teman orang Jordan pulak shopping barang-barang yang nak di bawa ke sana. rempah ratus terutamanya sementara nak menyesuaikan diri dengan makanan di sana.

Malam pula, ke "open house urgent" yang dibuat oleh seorang sahabat juga, Aqif. sampai je di rumah dah dekat pukul 7. kemudian dapat call pukul 7 lebih untuk ke open house Aqif. Terus rushing..

5 Syawal

Bertolak pulang ke UIA. Banyak tugasan yang perlu di settlekan ditambah dengan kelas ganti.. Terlalu sedih nak meninggalkan family terlalu awal sedangkan orang lain masih enak bercuti di rumah.Sedih kali ini lain macam dari biasa. tahun lepas, lagi awal bertolak balik ke UIA, tapi tak adalah sampai rasa pelik macam ni. Inikah yang dinamakan pengorbanan?entahlah,samada berkorban atau terkorban.Pujuk diri supaya ikhlaskan niat..tanggungjawab menuntut pengorbanan.

6 Syawal

Kelas dibatalkan..malam pula niat nak hantar sahabat ke Jordan juga tak kesampaian. (Seperti dalam entri sebelum ini)..

*Pelik dan suram sungguh Aidilfitri kali ini..banyak ujian yang Allah bagi. Perpisahan dengan dua sahabat. Seorang kembali menemui Tuhan dan seorang lagi berjihad menuntut ilmu.. Hajat yang tak kesampaian dan bermacam-macam lagi. bukanku mengeluh, cuma sekadar berkongsi dan luahan melalui penulisan yang ku rasakan medium monolog dalaman terbaik yang penuh kebebasan..
No comments: