Monday, January 26, 2009

Mari BOIKOT!!


Salam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca.agak lama pena menyepi dari penulisan blog ini.asif jiddan.maklumlah,sejak belakangan ni agak busy dgn tugas2 baru dan yg sedia ada..sedangkan masa untuk diri sendiri pun tak cukup..hehe..teringat Pena pada kata-kata Imam Hassan Al-Banna "tanggungjawab yang ada melebihi masa yang ada". Memang betul apa yang diperkatakan beliau.Kalau tak percaya,Pena sarankan alamilah sendiri..:)


Bukan itu topik yang Pena ingin ketengahkan,tapi tentang isu panas yang masih lagi terasa kehangatannya terutama kepada kita yang beragama Islam.Rasanya semua sudah tahu apa yang Pena akan perkatakan,cuma masih belum terlambat untuk Pena refresh kembali peristiwa serangan kejam dan tidak berperikemanusiaan telah memusnahkan sebahagian besar bumi Palestin di bahagian Gaza.Sehingga menyebabkan kematian yang melibatkan orang awam lebih kurang 1200++.


Banyak juga demonstrasi yang dijalankan samada di dalam ataupun di luar kampus,bagi mengecam isu Palestin ini.Sempat juga Pena merasai pengalaman join demonstrasi ni.Satu pengalaman baru di mana di situ kita dapat melihat semangat kita antara satu sama lain yang mempunyai kesedaran terhadap isu-isu Palestin.Dalam masa yang sama,sedihnya,ada juga segelintir masyarakat Islam kita yang tidak peka tentang isu ini.Mereka hanya menganggap isu Palestin hanyalah isu dalam kalangan negara-negara Arab.Tapi,persepsi mereka sebenarnya silap.


Isu Palestin dan negara-negara sebelum ini yang pernah menjadi berita di dada-dada akhbar,kaca-kaca televisyen,sebenarnya bukanlah isu negara Arab semata-mata.Tetapi,ia adalah isu umat ISLAM..sanggupkah kita yang mengaku beragama ISLAM,tapi bila mana muncul tragedi kekejaman terhadap saudara seagama kita,kita berdiam diri???bagaimana jika tragedi yang sama berlaku di negara kita,dan kita tidak dipedulikan??fikirkanlah sendiri dengan kesempurnaan akal fikiran yang dikurniakan.Kita sebagai umat Islam harusnya membantu saudara-saudara kita di sana. Memang diakui,untuk ke sana dan berperang menghadapi zionis amatlah mustahil. Tapi janganlah kita lupa,terdapat berbagai alternatif lain untuk kita membantu mereka.Salah satu caranya adalah dengan memBOIKOT produk-produk keluaran Israel. Akan Pena senaraikan antara produk-produk tersebut.Setiap RM yang kita belanjakan untuk produk itu,sama seperti kita menyumbangkan dana kepada Israel bagi menyediakan peluru-peluru,bom dsb bagi menyerang saudara kita di sana. Sama juga seperti kita yang membunuh saudara kita sendiri.Sanggupkah anda?? Fikirkanlah sendiri..


Di samping doa yang tidak putus2 memohon kepada Ilahi agar diselamatkan saudara2 kita di sana, kita sebagai umat Islam haruslah bersatu atas isu ummah,bukanlah dibatasi oleh sempadan negara,perbezaan fahaman politik yang membuatkan kita berpecah belah.Salah satu punca kelemahan kita yang diambil kesempatan oleh orang luar ialah masalah tidak bersatu sebagai satu ummah.Teringat Pena akan satu statistik yang dikemukakan oleh pensyarah sewaktu kelas minggu lepas. Statistik tersebut menunjukkan segala pencapaian cemerlang dari segi teknologi,inovasi dan sebagainya dipelopori oleh bangsa Yahudi.Satu persoalan yang timbul dari statistik ini "mengapakah tidak umat Islam sendiri mempelopori kejayaan tersebut?".Jawapannya terletak pada diri kita,samada untuk menjawab dengan perkataan mahupun dengan perbuatan.Hakikatnya,bukanlah kita tidak bijak dan tidak mempunyai kelebihan seperti mereka.Kita sendiri haruslah mencari inisiatif dalam memantapkan diri dari segi mental,spiritual dan fizikal agar kita bersaing dengan masyarakat beragama lain di samping untuk mempertahankan agama dan umat Islam di muka bumi Allah ini.Amalkan resolusi 7B yang disarankan untuk bantu saudara-saudara seIslam kita di sana:-

-BERDOA untuk kesejahteraan dan keselamatan mereka(saudara-saudara di Palestin)

-BOIKOT produk-produk keluaran Yahudi(strategi jangka panjang untuk melemahkan

ekonomi mereka yang menjadi sumber kepada peperangan yang dilancarkan)

-BUAT artikel,risalah,ataupun posting di blog masing untuk bagi kesedaran kepada

masyarakat tentang isu ini

-BETULkan persepsi dan majukan diri untuk menjadi umat yang berbakti kepada agama dan

umat Islam

-BANGKIT dan BERANI untuk tampil BERSUARA dalam usaha mengecam kekejaman dan penindasan terhadap umat Islam (tidak dibatasi oleh apa status kita sekalipun,mahasiswa,pekerja dsb)


Wallahua'lam..

No comments: