Wednesday, November 24, 2010

Hebatnya kuasa SMS


Lama tak mencoret. Tiba-tiba malam ni terasa nak tulis sesuatu. Sesuatu? Macam lebih dari satu benda. Semuanya cedok sana sikit sini sikit. Jadilah, buat lepas tension dengan menulis.

Isu satu: SMS
Hari ni jam 1245 am aku check my sms log. Terkejut dengan jumlahnya. Sent text messages jumlah 31111 dan received text messages 31854. maknanya aku menerima messages lebih bayak dari aku balas. Terfikir gak kenapa? Samada aku sengaja tak balas ataupun SMS tu tak perlu dibalas?

Satu trend (sesuai ke panggil trend?macam tak je). Trend tak suka balas SMS orang lain. Applicable to myself juga the others. Tapi bila renung balik, kejam rupanya bila kita tak balas SMS orang ni. Untuk perkara yang remeh mungkin tak bagi kesan tapi untuk sesuatu yg berat ataupun memerlukan satu tindakan atau keputusan segera, membalas SMS dah jadi satu kewajipan.

Kita tak sedar, kadang-kadang kita rasa tak menjadi hal pada orang lain. kalau kita tak membalas SMS beliau. Tapi, sekiranya benda tersebut amat penting kepada beliau kita secara langsungnya dah menjejaskan gerak kerja beliau. Kita boleh di consider sebagai pentingkan diri sendiri.

SMS nampak macam remeh. Tapi dengan khidmat SMS dapat kita jimat kos panggilan, dapat erat ukhwah dengan sahabat-sahabat. Ukhwah bukan sekadar makan,main, solat bersama sahaja. Doa dalam hati utk sahabat-sahabatpun satu method mengeratkan ukhwah. Tapi SMS juga boleh menjadi pengerat lagi ukhwah. Mungkin sesetengah berpendapat, ia akan menyebabkan kita lalai asyik berSMS. Tapi, terpulang pada individu terlibat untuk tidak berlebih-lebihan dalam berSMS untuk mengelakkan daripada leka dan lalai.

Kita asyik menyalahkan, sahabat kita ada masalah ukhwah. Tapi, macam mana kita berperanan nak mengelakkan masalah ni daripada berlaku? Dengan SMS pun dah cukup. Ia terbukti bila aku buat beberapa experiments terhadap beberapa sahabat yg agak lama tidak berhubungan. Dengan bertanya "Apa khabar sahabat?". Terus dengan hanya satu SMS, tertaut kembali ukhwah kami. Boleh makan bersama, solat dsb hanya kerana bermulanya satu SMS. Jadi, jangan kita menyalahkan orang lain, jika dia jauh dari kita ,renung balik diri kita, apakah sikap acuh tidak acuh kita itu terhadap SMS bertanya khabar dari beliau ataupun kepada beliau, membuatkan beliau menjadi begitu?

Jangan impikan nak bawa satu perjuangan besar kalau benda yang semudah ini kita ambil remeh. Jangan impikan memimpin sebuah negara, malah satu organisasi kecilpun belum tentu kita layak jika sikap ambil mudah terhadap kebanyakan benda ini belum diubah.

Hebatnya kuasa SMS kerana ia juga simbol penghargaan dalam era moden kini. Mengapa begitu? Lihat contoh, dulu ucapan birthday, hari raya ataupun apa-apa kebanyakan dilafazkan guna kad. Tapi sekarang, cukup dengan SMS boleh membuatkan orang rasa dihargai. Ucapan terima kasih kadang-kadang kita terlupa untuk diucapkan atas pertolongan orang lain pada kita, pengorbanan ibu bapa kepada kita, ia boleh dan sangat mudah dibuat walaupun hanya melalui SMS. Dengan hanya 1sen, masa yg digunakan tak sampai 5minit & sgt sedikit tenaga, boleh dibuat ketika baring, bangun tidur ataupun sambil memasak dan jogging kecuali mandi dan solat, ia cukup utk membantu orang lain ataupun diri sendiri. Bukan mereka minta dihargai ,tapi ia sebagai common sense untuk kita dihargai. Belajar menghargai untuk dihargai...

*SMS simbol keputusan + persahabatan + penghargaan

Tapi, di sebalik semua itu, jika kita salah guna kuasa SMS boleh bertukar menjadi bencana. Kenapa? Yela, dengan SMS kini memeningkan mahkamah Shariah tiap kali cerai dilafazkan menggunakan SMS yang kini berita mengenainya, seringkali kedengaran di TV. Dengan SMS juga, digunakan untuk tujuan ugutan dan juga aktiviti-aktiviti jenayah. Apa nak jadilah..

Kesimpulannya, tiap teknologi yang dicipta ada baik dan buruknya bergantung kepada kebijaksanaan si pengguna. Mudahkan urusan orang lain jika kita mahu urusan kita dimudahkan. Hargailah orang lain jika kita mahukan pernghargaan. Layanilah orang lain sebaik mungkin jika kita mahu dilayan sedemikian.

Wallahua'lam..

Bersambung di isu berikutnya nanti.


No comments: